به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، "باراک اوباما" در گفتگو با سایت میک گفت: توافقی که ما پس از سالها تحریم به آن رسیدیم مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای میشود.
جیک هوروویتز سردبیر سایت میک در اولین سؤال خود از اوباما پرسید: آقای رییس جمهور، روز گذشته در سخنرانی خود در دانشگاه آمریکن گفتگوها درباره توافق هستهای ایران را مهمترین بحث سیاست خارجی در آمریکا از زمان جنگ عراق توصیف کردید، فکر میکنم اگر با بیشتر مردم آمریکا بهویژه نسل ما (جوانان) صحبت کنید آنها لزوماً چنین احساسی ندارند، سؤال من اینجاست: چرا شما اینگونه فکر میکنید؟
اوباما پاسخ داد: خوب، من کاملاً در جریان بحثهای مربوط به جنگ عراق بودم و سالهای زیادی را در این بحث گذراندم. هنوز به سنای آمریکا راه نیافته بودم و در سنای ایالتی ایلینوی بودم، و در آن زمان این طبل نواخته میشد که پیگیری جنگ عراق کار درستی است.
البته افراد زیادی بودند که درگیر این بحث نبودند. تنها پس از آنکه تصمیم به جنگ عراق گرفته شد و پس از آنکه حمله به بغداد جنجالهای زیادی ایجاد کرد ناگهان همه کشور متوجه شدند که ما یک اشتباه بزرگ استراتژیک مرتکب شدیم.
استدلال من این است که اکنون زمان آن است که این بحثها پیگیری شود نه پس از آنکه تصمیمها گرفته شد. در شرایط کنونی ما اهداف طولانیمدت در سیاست خاورمیانهای خود داریم.
این مسئله تنها به من مربوط نمیشود بلکه رؤسای جمهوری حزب جمهوریخواه و دموکرات و نیز اعضای کنگره نیز همگی در این بحث دخیل هستند و اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند شرایط بسیار خطرناک خواهد بود.
توافقی که ما پس از سالها تحریم درباره آن مذاکره کردیم و به این منظور کل جامعه بین المللی بسیج شدند، از دستیابی ایران به سلاح هستهای پیشگیری میکند و کنگره اکنون در موضعی قرار دارد که میتواند با توافق موافقت یا مخالفت کند.
اکثریت قاطع کارشناسان ، دانشمندان هستهای و افرادی که کارشناس مسایل ایران هستند از این توافق حمایت میکنند زیرا درک میکنند که با حصول اطمینان از اینکه ایران به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند ما دیگر نباید نگران دیگر کشورهای منطقه باشیم که این مسیر را دنبال کنند و بخواهند سلاح هستهای داشته باشند.
ما هنوز درباره طیفی از مسایل با ایران اختلاف داریم با این حال گزینه جایگزین برای توافقی که حاصل شد این است که در نهایت در برههای از زمان ضد ایران اقدام نظامی صورت دهیم.
این مسئله در نهایت موجب جنگی دیگر در خاورمیانه در زمانی میشود که ما در حال جنگ با داعش هستیم. ما در تلاش برای حل مشکلات کشورهای بیثباتی مانند یمن و لیبی هستیم و این احتمال وجود دارد که وارد طوفانی شویم که خروج از آن بهشدت دشوار خواهد بود.
جیک هوروویتز در ادامه پرسید: ما پیش از مصاحبه سؤالات زیادی از مخاطبان پرسیدهایم و علاقمندم با پاسخ به سؤال از یک زن جوان در ایران شروع کنید؛
سؤال غزل حکمی زن 22ساله در ایران از شما؛ آقای رییس جمهور، شما همواره از صلح صحبت میکنید و در این کار نیز موفق بودهاید، با این حال ما مردم ایران بهای سنگینی پرداختهایم زیرا شما تحریمهای بسیار سنگینی بر ما اعمال کردهاید، فکر نمیکنید راههای دیگری نیز برای دستیابی به توافق بدون آسیب زدن به مردم ایران نیز وجود داشت؟
اوباما: خوب، متأسفانه ما راه بهتری برای این کار نداشتیم. زمانی که من بهعنوان رییس جمهور آمریکا فعالیت خود را آغاز کردم این گزینه را داشتیم. نامهای به رهبر معظم ایران نوشتم و اعلام کردم که آماده مذاکره برای توافق هستیم که به جامعه بین المللی اطمینان خاطر بدهد که ایران بهدنبال سلاح هستهای نیست.
با این حال پاسخی دریافت نکردیم. در عوض آنچه کشف کردیم یک سایت پنهانی غنی سازی اورانیوم در محلی بهنام فردو بود. و در آن شرایط آنچه باید انجام میدادیم اعمال تحریمهای شدیدتر بود تا ایران مشوقهای بیشتری برای آمدن بر سر میز مذاکره داشته باشد.
حال خبر خوب این است که براساس این توافق اگر ایران به توافق پایبند باشد، اگر آنها ذخایر اورانیوم غنی شده خود را کنار بگذارند و شماری از سایتهایی را که دارند، تعطیل کنند یا تغییر کاربری بدهند و خود را ملزم به بازرسیها کنند ما اطمینان خواهیم داشت که آنها در حال تولید سلاح هستهای نیستند و تحریمها لغو خواهد شد.
و امیدواری ما این است که مردم ایران از این مسئله بهرهمند خواهند شد. با این حال تا زمانی که این مسئله محقق شود، این تنها راه برای ماست که بتوانیم دولت ایران را وادار کنیم که نگرانیهای جامعه بین المللی را جدی بگیرد.